torstai 18. heinäkuuta 2013

Neljä kieltä ja kaksi potilasta Neljä kieltä

Monta kieltä te puhutte päivittäin? Minä puhun neljä kieltä. Voi olla monille se on vähän, monille paljon. Minä elän nyt näiden kielien keskellä ja kanssa. Kotona kaksi kieltä, ulkona neljä. Joskus ei tee mieli mennä ulos ihan vain kielien takia. Aivot toimivat 24 tuntia. Unia näen venäjän kielellä, mieheni kanssa puhumme suomea, lapsien kanssa molempia. Mongolien kanssa mongolia, opettajien kanssa mongolia ja englantia. Uusien tuttavien kanssa mongolia ja englantia. Olen kiitollinen monesta asioista täällä Mongoliassa, mutta varsinkin yhdestä, englanti kieli on todella paljon parantunut. 

Yksi vaikea asia taas, mongolia pitää opiskella englannin kielen kautta. Monet asiat mongoli kielessä ovat samanlaiset kuin englannisa, pitää miettiä englannin kielen kautta. Eli jos haluan rakentaa lauseen mongoliksi, ensin sitä pitää miettiä englanniksi. Todella hankala ja jopa rasittava. 

Viiden kuukauden aikana saimme paljon ulkomaalaisia tuttuja täällä Mongoliassa. Kaikkien niiden kanssa aivot lepäävät jonkin verran, kun saa vapaasti puhua englantia, miettimättä sitä, miten sitä sanotaan mongoliksi. 

Paras lepo minulle on kuitenkin puhua omaa kieltä, eli venäjää. Täällä pääsee aika usein keskustelemaan mongolien kanssa venäjäksi, joka on tosi hyvä asia. Aivot lepäävät ja mieli on rauhallinen. Mongolit lainaavat monia sanoja venäjän kielestä. Esim. sohva (divan) takki (kurtka) kaappi (shkaf) servetti ( salfetik) jne...


Kaksi potilasta

Tyttäremme ovat olleet nyt kipeät viikon verran. Maanantaina kävimme ensimmäisen kerran lääkärillä. Kokemuksena se oli aikomoista :) Lääkäri otti meitä vastaan, tarkisti korvia ja kurkun, mutta keuhkoja hän ei osaanut kuunnella - sanoi, että pitää mennä toiselle lääkärille kuuntelemaan keuhkoja. Huoneeseen tuli nuori sairaanhoitaja, joka puhui sujuvaa venäjää, hän sanoi, että meidän pitää ottaa viikko hoito, joka kestää noin minuttin. Hoidon aikana puhdistetaan nenä ja kurkku. Kaiken sen tehdään laiteilla, joita ne ole ikänä nähnyt. Vauvallemme työnnettiin kaksi pumpulia nenään, joita pitänyt pitää 20 minuttia samalla hengittää vain suulla. Esikoisillemme laitettiin suuhun jotain ainetta hammaslääkärin huoneessa näköisellä laiteella. Tyttömme itki...
Lääkäri, joka osasi kuunnella keuhkoja kertoi meille keuhkonputken tulehtuksesta. Samalla hän antoi noin seitsemän lääkettä per lapsi. Itse kuintekin päätimme turvautua suomalaiseen antibiottikuriin, jonka toimme Suomesta. Nyt tarvitaan rukousta ja voimia.


Viikon aikana on ollut paljon itkua, surua, ilonhetkiä ja kärsivällisyyshetkiä :)
Kerran sanoin Nikolle: Pyydetään tänään Jumalalta paljon kärsimystä, vaikkapa tarkoitin kärsivällisyyttä :)

                                            Viikon pieniä iloja - uusi sohva

                        

6 kommenttia:

 1. Выздоравливайте, малютки!!!

  VastaaPoista
 2. Voi rassuja lapsukaisia! Vastasinkin kysymykseesi, toivottavasti sait. Hyvin lapsukaiset paranevat, älkää hätäilkö. Ja onnhan meillä YLILÄÄKÄRI! Paikallisten lääkärien taitamattomuus varmaan aiheuttaa hirveästi epävarmuutta. Ja lääkkeitä määrätään yleensä liikaa näissä maissa, onhan se bisnestä! Imujuttuja Suomessakin käytetään, mutta nenän voi puhdistaa lempeämminkin, teillä ei taida olla ns. niistäjää, millä äiti voi pahoinkin tukkiutuneen nenän puhdistaa itse, onnistuu se kyllä ilmankin, keittosuolatipat nenuun auttavat esim. ehkä sellaisia onkin lääkearsenaalissa, minkä saitte? SIIS: VAIN Suomesta tutua antibioottia jos ollenkaan ( virustauteja nämä yleensä ovat, eikä antibiootti auta ). Nyt minulla on mahdollisuus päästä internetiin, joten autan mielelläni, mitä voin.Mitähän lääkkeitä lapsosillle määrättiin?

  VastaaPoista
 3. Voi pieniä rassukoita! Kirjoitinkin Sinulle vastauksen, mutta en voi olla kommentoimatta tässäkin. Varmaan herättää suurta epävarmuutta viedä lapsi taitamattomalta vaikuttavale lääkärille, kun on kieliongelmiakin, ja jos hän ei selitä, mistä on hoidossa kyse. Suomessakin sellaisia imusysteemejä käytetään, vaikka kyllä yleensä tukkoinen nenä hoituu kotikonsteinkin, ns.niistjän avulla. Täällä päin maailmaa ( olen taas toisessa kotimaassani! ) lääkärit tuppaavat kirjoittamaan paljon lääkkeitä, koska se osoitta, että hoito on tehokas, ja rahahan siinä pyörii...Hoidoksi riittää Suomesta tuotu antibiootti. joka lie paikallaan, jos tauti on pitkittynyt, voi olla jo bakteereitakin mukana VIRUSinfektiossa, mitä nämä yskät ja nuhat yleensä ovat. - Autan mielelläni, jos on kysyttävää. Mitähän lääkkeitä heille määrättiin kaikkiaan?

  VastaaPoista
 4. Voi pikkurassukoita! Täälläpäin ( olen toisessa kotimaassani ) lääkärit tuppaavat kirjoittamaan liikaa lääkkeitä. Se on bisnestä ja tietämättömyyttä.Hoito vaikuttaa tehokkaammalta. Imuvehkeitä Suomessakin käytetään, "kuureinakin" ihan pienille, kovin räkäisille vauvoille joskus, mutta yleensä kotikonstit riittävät nuhaan. Virustaudista on kyse, mutta voi siinä bakteeritkin alkaa jyllätä, jos vaiva jatkuu ja varsinkin jos pahenee, mutta yksi suomalainen antibiootti kyllä riittää. Mitähän kaikkea lääkettä heille määrättiin? Onneksi meillä on kaiken epävarmuuden ja pelon keskellä Suuri Taivaallinen Ylilääkäri, jonka puoleen voimme kääntyä. Muistamme. Olen valmis auttamaan, jos tarvitset. Leena

  VastaaPoista
 5. Voi pieniä rassukoita! Vastasin kysymykseesi facebookissa. Varmaan olet lukenutkin. Imuvehkeet vaikuttavat kamalilta, jollei niitä selitetä. Suomessakin niitä käytetään vauvoille varsinkin. Mitähän lääkkeitä heille annettiin. Pikkuiselle ainakin ehkä on paras antaa antibioottikuur, se suomalainen, kun vaiva on näinkin pitkittynyt, voi olla bakteeriakin jo viruksen seassa. PAITSI jos oireet ovat paranemaan päin ilman antib. - On meillä onneksi TaivaallinenYlilääkäri, jonka puoleen saamme kääntyä! Autan mielelläni, jos on tarvetta, mitä voin. Leena

  VastaaPoista
 6. Kielistä tulikin mieleeni... Itseäni harmittaa, ettei täällä Suomessa pysty opiskelemaan venäjän kieltä lähes missään. Opetusta ei tarjota lähes yhdessäkään koulussa ja sitten ihmetellään kun suomalaiset eivät venäjää osaa.

  Ja sen kerran kun ilmaisin haluni opiskella venäjän kieltä, minua kutsuttiin kotimaan petturiksi... Onneksi en ole enää tekemisissä sen sanoneiden ihmisten kanssa.

  VastaaPoista