torstai 16. toukokuuta 2013

Oma koti kullan kallis

MONGOLIALAINEN KOTI

Kävimme kahden kuukauden aikana kolmessa mongolialaisessa kodissa. Tein sellaisen huomion, että kolme perhettä asuvat periaatteessa samalla tavalla. Haluaisin jakaa asioita, joita huomasin käydessämme kylissä.
Asunnot on todella kalliit täällä, kalleimmat kuin Helsingissä ( UB:n hinnat, muita en tiedä). Monet perheet asuvat isovanhempien kanssa. Taloja löytyy monenlaisia. Enemmän on vanhoja taloja, mutta on myös paljon uusia, hienoja kerrostaloja, rivitaloja ja omakotitaloja. Yksi kalleimmasta aluuesta on nimeltään Zaisan. Siellä voi löytää hienoja englantilaisia rivitaloja sekä valtavia omakotitaloja. Rikkaimmat ihmiset haluavat kuitenkin asua kaupungin laidalla, hienoissa svetsiläisissä omakotitaloissa. Ympäri niitä on vain avarat vuoret. Ajoimme kerran niiden ohi, mutta en ottanut kuvia. Ihmisten toimeentulo vaihtelee todella paljon.

Ensimmäinen perhe asuu uudessa talossa uudessa alueessa. Huoneita on kaksi, olohuone, keittokomero ja makuhuone. Ihmisiä on neljä. Ensimmäisellä perheellä on kaksi lasta, yksi 90cm sänky ja pieni sohva. Missä he kaikki nukkuvat? En tiedä.
He tarjosivat meille todella maukaita japanilaisia pelmenejä, mutta itse eivät syöneet meidän kanssamme. Se on mongolialainen tapa. Kylissä voi olla niin pitkään, kun huvita, ei ole mitään tietynlaista aikaa. Vieraat eivät ainakin suuttuneet, kun lähdimme jo kahden tunnin kuluttua kotiin. Koko vierailun aikana lapset leikkivät kivasti. Telkkarin päällä pitäminen on myös uusi asia meille. Päällä oli koko ajan BabyTv, lapset eivät antaneet laittaa sen pois, lapset ovat kaksi vuotiaat :) Kuka perheessä päättää?

Toisessa perheessä on viisi ihmistä, saman verran huoneita, mutta keittiö erikseen. Perheessä on myös pieni sohva ja yksi parisänky, sama kysymys, missä kaikki nukkuvat? Perhe tarjosi meille bootsia ja salattia, jälkiruaksi oli muffinsit, joita teki kahdeksan vuotias tyttö. Tässä perheessä saimme vähän puhua englantia ja välillä venäjää, mikä oli vaihteeksi mukava. Jos vierailee ensimmäisen kerran, ei yhtään haittaa, jos puhuu vähän ja on niitä hiljaisia hetkiä. Ketään se ei häiritse, paitsi toki meitä, eurooppalaisia :)

Kolmas perhe asuu samassa talossa vanhempien kanssa, paitsi heillä on oma sisäänkäynti. Talo on rähmäinen, mutta sisällä on modernit huonekalut. Perheessä on yksi pieni tyttö ja yksi parisänky. Perheellä ei ole suihkua ja vessa on ulkona. Perhe kantaa vettä ulkoa. Perhe kuitenkin omistaa hienon uuden Honda auton. Tässä perheessä puhuimme vain mongolia ja pärjäsimme hienosti, varsinkin olin ylpeä minun miehestäni.

Odotamme jatkossakin pääsevämme kyliin, varsinkin jurttaan, mongoliaksi ger, haluaisin päästää ja katsoa, miten siellä nukataan :) Meidän perheessämme on niin tärkeä, milloin nukutaan ja missä nukutaan, tämä aihe on todella lähellä sydäntä minulle :)

Valitettavasti minulla ei ole yhtään kuva.

MEIDÄN KOTIMME UB:SSA

Meidän kotimme on kullan kallis meille. Asumme tavalisessa kerrostalossa, kahdeksannessa kerroksessa. Meidän talossamme on monta rappusta, mutta meidän rappunen on eristetty aidalla, ei sen takia, että me olemme erityiset täällä, vaan sen takia, kun tämän rappusen omisti joskus amerikkalaiset. Meillä on vartia ja vaihtelevasti koirapennut. Ovessa on ovikoodi ja rappusen siivotaan joka päivä. Olomme on aika turvallinen täällä, mutta se on turvallinen myös kodin ulkopuolellakin. Olemme kyllä koti-ilta ihmisiä, emmekä seitsemän jälkeen poistuu kodista.

Meillä on kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö, vessa, suihku ja kaksi parviketta. Yksi niistä on lasitettu, jonka pidämme varastona ja toisessa emme vielä käyneet. Itse pelkään, että se tippu, jos astun sinne :)
Keittiömme on todella pieni, koska iso pöytä vie puolet tilasta. Siellä on myös pesukone, jonka ostimme täältä.
Muuten kaikki huonekalut olivat täällä valmiiksi. Hankkimme muutaman maton, pinnasängyn, urheiluvälineitä ja jotain muuta pientä.

Kiitos Jumalalle kaikista näistä asioista!
Gutianan piirustukset

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia asioita ja kotinne kuulostaa tosi hyvältä. Olen iloinen puolestanne, että saatte asua hyvin ja viihdytte :).

    VastaaPoista
  2. Taitavat nukkua lattialla siskonpetillä, niin minunkin toisessa kotimaassani. Hyvin se onnistuu.

    VastaaPoista