lauantai 16. elokuuta 2014

Ihmettelyä

Olemme palaneet Mongoliaan ja tavallinen arkipäivä on myös palaamassa takaisin pikku hiljaa. Elokuu on todella kuuma Mongoliassa, ei oikein jaksa enää tätä kuumutta. Vietämme kuitenkin paljon aikaa ulkona. Siellä saamme törmätä paljon eri kulttuuriilmiöihin, joita on hauska seurata.

Kerran yksi pariskunta pyysi meitä katsomaan heidän tytön perään. Kaikki tapahtui parissa sekunnissa, he näyttitvä käsin, että he poistuisivat hetkeksi ja tulevat takaisin. Meni tunti ja heitä ei vieläkään näkynyt. Meillä tuli hirveä nälkä ja kello alkoi lähestyä jo paljon. Me veimme tämän tytön yhden mummon luokse, joka oli lapsenlapsen kanssa leikkimässä ja pyysimme häntä katsomaan tätä tyttöä. Seuraavana päivänä kysyin paikalliselta naiselta, onko tämä normaalia, hänen mukaan kaikki mongolit tekevät näin ja sitä ei tarvitse ihmetellä. Ahaa....koska me olimme aika ihmeessä, päässämme kävi jopa ajotus, että vanhemmat eivät palakaan koskaan takaisin.

Toinen ajatus, minkä pisti minua ajattelemaan on se, että miksi minä aina odotan, että ulkona kaikien ihmisten pitää jutella kanssani. Odotan aina kovasti ollessani ulkona, että ihmiset tulevat kysymään kuka olen, mistä olen. Halu on kova harjoitella mongoliaa, varsinkin, kun tällä hetkellä oleskelupaikani on kotona. Leikkipaikka on ainoa paikka puhua paikallista kieltä. Suomessa itsekin en mene puhumaan tuntemattomien kanssa. Samassa hiekkalaatikossa istuvien kanssa voimme vaihtaa muutaman sanan, mutta yleensä se loppuu siihen. Jos näen saman äidin monta kertaa, siitä voi syntyä jatkossakin ystävyys. Täällä kuitenkin näkee harvoin samoja äitiä.En tiedä miksi, tuntuu, että väki vaihtuu koko ajan. Mongolit tietenkin juttelevat omien kanssa, niin kuin minäkin puhun Suomessa suomalaisten tai venäläisten kanssa. Harvoin menen itsekin puhumaan muille ihmisille, minkä takia? Small talkia täällä ei harrasteen ollenkaan, jota minulla on ikävää. Äitinä ouhun eniten lapsieni kanssa. Leikkipaikassa, missä lapset viihtyvät itsekseen on halu jutella aikuisten kanssa ja löytää myös ystävän.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti