perjantai 13. helmikuuta 2015

Ruokakulttuuri

Kahden vuoden aikana en ole nähnyt montakaan kerta, että mongolit söisivät vihannesta. On monia esimerkkiä keräntynyt, jolloin mongolit nirsoavat ruuan kanssa ja valitsevat lautasesta vain lihaa. Se on minusta todella ihmeellistä, koska yleensä monet eurooppalaiset ja muut maalaiset eivät harrasta sellaista. On aina mielenkiintoista maista erilaisia ruokia, mutta ei mongoleille. He miulummin jäävät nälkäiseksi kuin syövät ruuan sisällä olevia vihannksia. 

Kerran meille kylään tuli meidän kotihoitajamme perhe. Minä harkitsin kauan, mitä ruoka voisin tarjota isolle perheelle. Itse emme syö paljon lihaa kotona, mutta juuri heidän varten menimme ja ostimme jauhelihaa, jotta voisin tehdä makaroonilaatikon. Vierailijat kävivät, mutta eivät paljon syöneet. Lisäsin makaroonilaatikoon vähän pinattia ja paprikkaa, jotka olivat melkein näkymättömät. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun vieraani jäävät nälkäiseksi. Minun hyvä tarkoitus on näyttää heille, että vihanneksia voi lisätä ruokiin, eivät ne ole yhtään pelottavia, mutta näköään ne ovat. 

Kaksi vuotta sitten en ole nähnyt paljon vihreitä salattia, pinattia ja muita, mutta nykyään niitäkin saa aika hyvin. Kalleimmissa kaupoissa ne ovat jopa lampujen alle, että säilyisivät pidempään. 

Mongolien kotona on yleensä paljon vehnäjauhetta ja pari lammasta parvekeella. 
Ulanbatorissa on tällä hetkellä noin viisi veganravintolaa eli jotain edistystä on tapahtunut. Tällä hetkellä se on kuitenkin niin pieni määrä ihmisiä, jotka ymmärttävät, miten tärkeä oma ruokavalio on, miten se vaikuttaa meidän elänään ja terveyteen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti