lauantai 8. helmikuuta 2014

Ruoka Mongoliassa


Kun muutimme Mongoliaan oli todella vaikea löytää sopivaa ruokaa kaupoista. Meille koko ajan sanottiin, että tätä ei saa ostaa, tämä on huono, tämä on vanha, tämä on Kiinasta jne...Olin kauhuissaan, mistä ostan ruokaa, mitä syötän lapsille. Monet sanoivat menkää torille. Tori on kaukana ja sielläkin on paljon sellaista, mikä epäilytti meitä alussa. Aikaisemmin asuimme alueessa, jossa on paljon ravintoloita, kävimme joka toinen päivä ulkona syömässä, koska se oli helpompi vaihtoehto. Tytöt kuitenkin kasvoivat ja tarvitsivat jo monipuolisempaa ruokaa, eikä ravintolaruoka aina sovi lapsille. Lopetimme käydä ravintoloissa ja rupesimme tehdä parempia löytöretkijä kaupoihin. Rupesin paremmin tutkia, mistä ja mitä löytyy. Löytämallä kyllä löytyy, mutta kun löytää, pitää hamstrattaa paljon, koska seuraava kerta ei tule. Löysin puoli vuotta sitten linssejä, ostin vain yhden pussin, niinpä en ole koskaan nähnyt linssejä uudestaan.

Monilla mongolilla ei ole uunia kotona, vaan pelkästään liesi. Heillä ei ole samanlaisia ruokahaluja kuin ulkomalaisilla. Me leivotaan kotona, mongolit ostavat leivonaisia, me tehdään lasagnea ja laatikkoruokia, mongolit paistavat kaiken paistinpannussa. Eroja on paljon. Kerroin kouluopettajille linsseistä, pavuista ja pinattista. He eivät koskaan kuulut sellaisista, eivätkä tiedä niiden terveysvaikuteista. Tämä kaltainen ruoka on tosi halpa ja sitä jokainen voi ostaa ja pysyä terveenä. Liha ja maitotuotteet ovat mongolien perinneruoka, mitä he ovat syöneet vuodesta toiseen. Nyt on aika muutokseen, minusta.

Vuosi on takana. Mina ja mieheni olemme laihtuneet 8kg vuoden aikana. Minulle toki se teki hyvää, kun raskauskilot ovat lähteneet pois. Mieheni taas ei ollut niin tyytyväinen asiaan, kun lihakset lähtivät pois. Vuoden aikana on tapahtunut suuri muutos ruokakaupoissa. Todella paljon uusia tuotteita on tullut ulkomailta ja uusia kauppoja tullut lisää. Suurimman osan tuotteista ostamme peruskaupasta, mistä saa kaiken tarpeellisen. Lihaa tilamme kotiin, yleensä 15kg kerrallaan, juustoa ostamme yhdestä Orgil nimesestä kaupasta, erikoisia tuotteita taas Amerikkalaisesta Good Price nimesestä kaupasta. Hedelmiä ja vihanneksia torilta ja kaipoista. Vihannekset ja hedelmät ovat todella kalliit 2-6 euroon.Leikattu ja pakastettu juusto. Tässä on n.7kg. 6 euroa/kg.

Venäläiset jogurtit, joiden päivämäärä loppuu maaliskuussa. 0,60 sent/ yksi purkki.
Mongolialainen jogurtti, muistuttaa suomalaista luonnonjogurttia.

Salsa ja aurinkokuivattut tomaattit. Äidin herrkuja.

Todella maukasta mehua


Pinatti on suuri löytö.

Venäläiset pakastetuotteet.

Suh. edulliset murot, 3 euroa.

Tuotteita amerikkalaisesta kaupasta.

Avacado öljy ja laadukas kaurapuuro. Öljy maksaa 6 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti